Nieuwsbrief Biesbosch Museum Werkendam
Oktober 2013 Augustus 2013 Juli
Laatste 5 berichten:
Biesbosch Museum Werkendam | Reserveringsprogramma fluisterboten | Startpagina. Dus u kent de Biesbosch?
Vrienden van het Biesbosch MuseumEiland
Brabant Remembers
AVG
Bevrijdingsdag vanuit De Biesbosch

Er zijn de komende tijd veel ont
Aanmelden nieuwsbrief:

Er zijn de komende tijd veel ontwikkelingen bij en in het museum.
Wees altijd op de hoogte en ontvang de nieuwsbrief in uw mailbox. Meld u hier aan.

Naamloos 1

Archief:
December 2013
November 2013
Oktober 2013
Augustus 2013
Juli 2013
Juni 2013
April 2013
Maart 2013
2012
2011

Nieuwsbrief MuseumEiland


Films op You-Tube:fons
Dus u kent de Biesbosch? || 04-06-2018
'Alweer een boek over de Biesbosch? Houdt het dan nooit op! Zo langzamerhand weten we het toch wel? O ja? Dat zullen we dan eens zien.' Zo begint Wim van Wijk's nieuwste boek, dat je een kennistestboek zou kunnen noemen. De titel luidt dan ook: Dus u kent de Biesbosch? In negen korte hoofdstukken komen alle aspecten van het nationaal park aan de orde. Telkens wordt de tekst onderbroken door (meerkeuze)vragen, waarin de veronderstelde kennis wordt getest. Achterin staan de antwoorden en een scorelijst. Afhankelijk van de score wordt duidelijk of iemand zich met recht een kenner mag noemen of voortaan toch iets minder hoog van de toren moet blazen en in plaats daarvan al die eerder verschenen boeken nog maar eens uit de kast moet halen. Het boek 160 pagina’s tellende boek is onder meer in onze museumwinkel te koop voor 14,95 euro.
 
Vrienden van het Biesbosch MuseumEiland || 03-06-2018
De Vereniging Vrienden van het Biesbosch MuseumEiland heeft een donatie toegezegd waarmee twee projecten gefinancierd kunnen worden. Er zijn naast de al bestaande Engelse vertaling ook vertalingen van de museumexpositie in Duits, Spaans en Frans gemaakt. Deze zijn zowel op schrift als via een app van IZI-Travel op de smartphone beschikbaar voor bezoekers. Fluistertours heeft de kosten voor dezelfde vertalingen van de rondvaart voor haar rekening genomen. Met de ervaring dat het aantal buitenlandse bezoekers niet alleen aan het toenemen is maar ook meer diverse wordt, zijn we hiermee in staat deze groepen beter van informatie te voorzien.

De digitalisering van het archief vordert gestaag. Het bestaande fotomateriaal wordt zo veel mogelijk gescand. Een bijdrage van 1.000 euro maakt dat opnieuw een deel professioneel digitaal verwerkt kan worden.
 
Brabant Remembers || 03-06-2018
De stichting Crossroads Brabant gaat via een campagne 'Brabant Remembers' in het najaar van 2019 uitgebreid aandacht besteden aan 75-jaar herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Brabant. Noord-Brabant is uniek omdat vrijwel alle thema's van WOII - van mobilisatie tot wederopbouw in de provincie hebben plaatsgevonden. Hierdoor beschikt Noord-Brabant vandaag de dag over een grote verscheidenheid aan authentieke WOII-erfgoedlocaties die ieder unieke oorlogsverhalen te vertellen hebben Een van die plekken waar geschiedenis is geschreven is de Biesbosch. Vandaar dat het Biesbosch MuseumEiland actief deelneemt aan Crossroads.
 
AVG || 03-06-2018
Om onze nieuwsbrief te kunnen ontvangen en u als lezer te kunnen informeren heeft u zich indertijd vrijwillig voor de nieuwsbrief ingeschreven. Bij de opslag van de e-mailgegevens houden we ons aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming 'AVG'.

Als u onze mailings wilt blijven ontvangen, dan hoeft u niets te doen. Als u zich wilt uitschrijven, klik dan op de uitschrijven-knop onderaan deze mailing. Deze staat vermeld in elke uitgave van de nieuwsbrief.
 
Bevrijdingsdag vanuit De Biesbosch || 02-06-2018
Het radioprogramma 'Open Huis' van de EO zond op 5 mei j.l. live uit vanaf het terras op het Biesbosch MuseumEiland. Aanleiding om dit op Bevrijdingsdag vanuit De Biesbosch te doen was de rol die het gebied in de in de Tweede Wereldoorlog heeft gehad. Naast onderduikadres lag de Biesbosch de laatste oorlogswinter tussen bevrijd en bezet Nederland.

Presentatrice Petra de Joode interviewde museum directeur Peter van Beek onder meer over de oorlogsperiode en boswachter Jacques van der Neut vertelde over de Biesbosch in de tegenwoordige tijd. De fragmenten zijn terug te beluisteren via de link https://www.nporadio5.nl/openhuis op uitzenddatum 05-05-2018
 
Wisselexpositie Richard Abbink || 02-06-2018
Vanaf 17 juli is in de wisselexpositieruimte werk van Richard Abbink uit Woudrichem te zien. In januari 2018 is met hem de afspraak gemaakt om deze expositie van ongeveer 40 aquarellen in het Biesbosch Museum ten toon te gaan stellen. Richard Abbink was daarvoor nog volop aan het werk. Voor ons volslagen onverwacht kwam het bericht van zijn overlijden op 10 april 2018.

Toen hij na een werkzaam leven, in de automatisering, in Woudrichem kwam wonen ontstond de liefde voor het rivierenlandschap. Richard ging zich bekwamen in het op traditionele wijze zeilen maken. Door fysieke beperkingen kwam daar een eind aan. Omdat hij in de begin jaren tachtig samen met zijn vader al wel eens had geaquarelleerd nam hij het penseel ter hand en ging daarmee aan de slag. Water, natuur en luchten vormden zijn inspiratiebron. Richard deelde de mening van zijn leermeester Edo Hannema dat schilderen de kunst van het weglaten is. En daarin slaagde hij enorm goed. Met soms maar weinig streken wist hij een prachtig verhaal te vertellen.
De expositie is te zien tot medio september.
 
Museum TV || 01-06-2018
Het Biesbosch MuseumEiland gaat samen met dertien andere Brabantse musea deelnemen aan MuseumTV; een videoplatform dat kunst, cultuur en design tot leven brengt. MuseumTV heeft tot doel het toegankelijk maken van erfgoed voor iedereen; het vergroten van online bereik van musea alsmede de digitale bereikbaarheid en het vergroten van digitale kennis en ervaring van de musea zelf om hun publiek ook online te bereiken. Voor ieder museum worden drie verschillende films gemaakt (waaronder een minidocumentaire) en wordt een platform gecreeerd met achtergrondartikelen, foto's en links naar het museum. Vervolgens worden, in nauwe samenwerking met de musea zelf, verschillende marketing en Pr-activiteiten ondernomen.
 
Nieuwe fluisterboot || 06-02-2018
De vloot van het Biesbosch MuseumEiland wordt uitgebreid. Half juli gaat de OhSoStill in gebruik genomen worden. Het schip is getekend door van Vossen uit Giethoorn, die ook de beide andere schepen ontworpen heeft. De bouw vindt plaats bij Tinnemans Scheepsbouw in Maasbracht. De OhSoStill krijgt twee elektromotoren van 7500 watt en gaat varen op groene stroom en gedeeltelijk op zonne-energie. De faciliteiten zijn verder gelijk aan beide andere schepen. Echter de OhSoStill krijgt de mogelijkheid om maximaal vier rolstoelgebruikers mee te nemen. In het voorjaar wordt de capaciteit van de steigers aangepast aan het nieuwe schip.
 
Winkel museum || 05-02-2018
Nieuw in de winkel van het Biesbosch MuseumEiland zijn de volgende boeken:
-Natuurgebieden in Noord-Brabant. Het boek geeft aandacht aan de natuur in Noord-Brabant in het licht van de recente ontwikkelingen. (Prijs Euro 34,95)
-Ruimte voor de rivier. In dit boek wordt het project Ruimte voor de Rivier dat Rijkswaterstaat de afgelopen vijftien jaar heeft uitgevoerd, in beeld gebracht en toegelicht. (Prijs: Euro 49,50.)
 
Gastenboek || 05-02-2018
Regelmatig worden er in het gastenboek opmerkingen geplaatst over het parkeren op het Biesbosch MuseumEiland. Waarom er zo weinig parkeerplaatsen zijn, of dat er geen oplaadpunt is voor elektrische auto's. Helaas kan het Biesbosch Museum daar weinig aan veranderen.
De parkeerplaats valt onder de gemeente valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Werkendam.